Urządzenia i Akcesoria
Placki z purée ziemniaczanego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje
Składniki
Purée ziemniaczane (patrz wskazówka)
-
450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
-
180 g mleka
-
½ łyżeczki soli
-
15 g masła
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
Placki
-
100 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
1 jajko
-
2 łyżki mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
60 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
olej do smażenia
-
woda do zwilżenia
-
kwaśna śmietana do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
973.4 mg
Białko
15.5 g
Kalorie
1247.8 kJ /
298.3 kcal
Tłuszcz
12.5 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Węglowodany
31.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZERO WASTE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami i sosem śmietanowo-cytrynowym
1h
Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
1h
Spaghetti z cukinii w pikantnym sosie (TM5)
20min
Mango Tango (koktajl kawowo-owocowy)
10min
Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
40min
Wrapy z warzywami i sosem ziołowym (TM6, TM7)
45min
Knedle z wczorajszych ziemniaków i czerstwych bułek
40min
Kotlety z resztek pieczonego mięsa i warzyw z jajkami sadzonymi na Varomie
45min
Chipsy z obierek warzywnych i serowe kulki
1h 40min
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1h 5min
Zapiekanka ziemniaczana
40min
Zupa dyniowa z ravioli
35min